ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
AMASYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    • İL MÜDÜRÜ
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI
    • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VE SAĞLIĞI
      • GIDA VE YEM
      • HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ
      • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE TARIMSAL ALTYAPI
      • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
      • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
      • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
      • İDARİ VE MALİ İŞLER
    • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • PERSONEL İLETİŞİM
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • KURUM HAKKINDA
  • AMASYA'DA TARIM
  • YARDIM DÖKÜMANLARI
  • KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
    • KALİTE EL KİTABI
    • SÜREÇLER
    • PROSEDÜRLER
  • HARİTADA YERİMİZ
  • HAYVAN SAĞLIĞI PROGRAMLARI
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksAmasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

BUĞDAYDA SARI PAS VE KÖK-KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIKLARINA DİKKAT!

12.05.2023 / Gösterim Saysı : 220 / Arşiv

​

İlimiz Buğday ekiliş alanlarında, özellikle sulu tarım yapılan kışlık buğday ekim alanlarında yapılan saha kontrollerinde buğdaylarda sarı pas ve kök ve kök Boğaz'ı çürüklüğü hastalığı görülmüştür.

                Buğdayda pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Yaprakların üst yüzeyinde, yaprak kınında başakta hatta kavuzların içinde bile meydana gelmektedir. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa “Çizgi Pası" da denilir. Genel olarak üreticiler arasında “Kınacık" olarak da bilinir. Hastalığın şiddetli geçtiği zamanlarda yaprak üzerindeki pas sıraları karışır yaprağın tamamını kaplar ve yaprağı öldürür.

Konu ile İlgili açıklama yapan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Hayrullah GÖKTEKİN;

 ''Hastalık İçin ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgârla olur. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır.

Çiftçilerimiz çeşit seçerken; Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir. Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90  nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerekmektedir. Ayrıca üreticilerimizin, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir." dedi.

Bu kapsamda buğday tarlalarında Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü ve Sarı Pas hastalığı görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşım olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin aşağıdaki listede bulunan ve ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile zirai mücadele uygulaması yapmaları gerekmektedir. Oluşan tereddüt durumlarında en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

 



Etken Madde ve OranıDozu (da)FormülasyonuPHI (gün)
1250 g/l Azoxystrobin100 mlSC56
2200 g/l Azoxystrobin +80 g/l Cyproconazole100 mlSC42
3296 g/l Azoxystrobin + 218 g/l Flutriafol30 mlSC56
4 300 g/l Azoxystrobin + 60 g/l Kresoxim-methyl50 mlSC56
5280 g/l Azoxystrobin +120 g/l Prothioconazole80 mlSC35
680 g/l Azoxystrobin +160 g/l Tebuconazole100 mlSC56
7100 g/l Azoxystrobin + 80 g/l Tetraconazole125 mlSE42
8240 g/l Cyprodinil +  40 g/l Azoxystrobin150 mlSE42
9125 g/l Epoxiconazole80 mlSC35
10125 g/l Epoxiconazole +125 g/l Kresoxim-methyl100 mlSC49
11100 g/l Fluquinconazole100/100l suSC35
12125 g/l Flutriafol100 mlSC35
13250 g/l Flutriafol50 mlSC30
14150 g/l Kresoxim-methyl +                                              100 g/lt Mefentrifluconazole75 mlSC42
15%70 Kükürt + %4,5 Tebuconazole320 gWG35
16100 g/l Mefentrifluconazole +100 g/l Pyraclostrobin100 mlEC49
17100 g/l Mefentrifluconazole + 50 g/l Fluxapyroxad100 mlEC42
18200 g/l Picoxystrobin + 80 g/l Cyproconazole50 mlSC56
19150 g/L Prochloraz+ 42 g/L Prothioconazole200 mlEC56
20230 g/L Prochloraz+ 41 g/L Tetraconazole200 mlEW56
21250 g/l Prochloraz + 75 g/l Trifloxystrobin +                              50 g/l Cyproconazole100 mlSE42
22250 g/l Prothioconazole80 mlEC56
23125 g/l Prothioconazole+ 90 g/l Azoxystrobin100 mlSC42
24200 g/l Prothioconazole+ 50 g/l Proquinazid75 mlEC42
25125 g/l Prothioconazole + 125 g/l Tebuconazole100 mlEC35
26200 g/l Pyraclostrobin100 mlEC56
27200 g/L Pyraclostrobin+ 30 g/L Fluxapyroxad100 mlEC42
28200 g/l Pyraclostrobin+ 40 g/l Fluxapyroxad+                                     30 g/l Mefentrifluconazole50 mlEC42
29150 g/L Pyraclostrobin+ 75 g/L Fluxapyroxad75 mlEC42
30130 g/L Pyraclostrobin + 80 g/L Metconazole50 mlEC42
31224 g/l Spiroxamine + 148 g/l Tebuconazole +                                    53 g/l Prothioconazole80 mlEC49
32150 g/l Spiroxamine + 100 g/l Trifloxystrobin +                                     75 g/l Bixafen100 mlEC49
33%25 Tebuconazole75 gWP35
34250 g/l Tebuconazole75 mlEW35
35100 g/l Tebuconazole + 60 g/l Azoxystrobin150 mlEC56
36200 g/l Tebuconazole + 120 g/l Azoxystrobin75 mlSC56
37225 g/l Tebuconazole + 75 g/l Flutriafol100 mlSC49
38310 g/l Thiophanate-methyl +                                       187 g/l Epoxiconazole60 mlSC35

 


Son Haberler

  • Dünya Süt Günü Etkinliği Düzenlendi
  • Çiftçilerimize Macar Fiğ Ve Yem Bezelyesi Tohu ...
  • Tarım Ve Hayvancılık Üst Kurulu Toplantısı Ger ...
  • Çiftçilerimize 55 Bin Kg Yonca Tohumu İle Dest ...
  • Karaca Mersin Balığı Üretimine Başlanıldı

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : ADRES: Kirazlıdere Mahallesi Kirazlıdere Sokak No:25

  • Telefon : 0 358 218 2990-91

  • Faks : 0 358 218 18 ​51​

  • E-Posta : amasya@tarimorman.gov.tr

  • KEP : amasya@gthb.hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​