Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
AMASYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    • MURAT GÜNEŞ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • GIDA VE YEM
    • HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKALARIMIZ
  • E-HİZMETLER
    YARDIM DÖKÜMANLARI
  • PROJELER
    HAYVAN SAĞLIĞI PROGRAMLARI
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    SÜREÇLER
    PROSEDÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAmasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

İL MÜDÜRÜMÜZ GÜROL ÇETİN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE, KURBAN KESİMİ SIRASINDA VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLERLE İLGİLİ BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU

3.06.2025 / Gösterim Sayısı : 94 / Arşiv

   ​​Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol ÇETİN, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte il genelinde yoğun bir hazırlık süreci yürüttüklerini belirtti. Bayramın sağlıklı ve huzurlu geçmesi için gerekli tüm planlamaların yapıldığını ifade eden ÇETİN, il genelindeki geçici kurban satış noktalarında her türlü önlemin alındığını söyledi. 

   ​​Satış yerlerine gelen kurbanlık hayvanların, İl Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından sürekli gözetim altında tutulduğunu ve düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirildiğini dile getirdi. Bunun yanında hayvanların genel sağlık durumu, pasaport belgeleri, yaşları ve veteriner raporlarının dikkatle incelendiğini vurgulayan ÇETİN, bu sayede hastalık riskini en aza indirmeyi ve vatandaşlara güvenli bir kurban dönemi sunmayı hedeflediklerini ifade etti.

   ​Ayrıca kurbanlık hayvan seçimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu. Kurbanlık olarak seçilecek hayvanların sağlık durumunun, fiziksel özelliklerinin, belgelerinin uygunluğu yönünden incelenmesi gerektiğini belirtti. Sağlık durumu kontrollerinde tüylerin parlak ve düzgün olması, ağız- burun ve göz çevresinde akıntı olmaması, solunumunda hırıltı veya öksürük olmaması, ishal, topallık veya genel bir halsizlik görülmemesinin önemli olduğunu belirtti. Fiziksel özelliklerinde ise hayvanın çok zayıf olmaması , bir veya iki gözü kör, boynuzu kökten kırık, kulağı veya kuyruğu kesik olmaması, dişlerinin çoğu dökülmemiş olması (özellikle büyükbaşta yaş tayini için önemli), topallık olmaması konusunda hatırlatmada bulundu. Bunların yanında vatandaşlarımızın kullanımına sunulan “ Tarım Cebimde” mobil uygulamasının cep telefonlarına yüklenip uygulama üzerinden hayvanın kulak küpe numarası, yaş, cinsiyet ve aşılama bilgilerine ulaşılmasının mümkün olduğunu belirtti. Belge ve kimlik kontrolü yaparken kulak küpesinin bulunması, veteriner sağlık raporu veya hayvan pasaportu olması, hayvanın geldiği yer belli olmalı (kayıtsız, belgesiz hayvanlardan uzak durulmalı) diyerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

   Kurban kesimi öncesi ve sonrasında ortaya çıkan her türlü atığın bulaşıcı hastalıklara ve çevre kirliliğine sebep olabileceğini belirten ÇETİN, bu atıkların mutlaka derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiğini ve vatandaşlarımızın bu konuda hassas davranmaları gerektiğini söyledi. Kurban kesimi sonrasının da önemine dikkat çeken ÇETİN önemli uyarılarda bulundu. Kurban etlerini kısa sürede değerlendirmek isteyen vatandaşların etlerini kıymaya dönüştürerek muhafaza ettiğini belirten ÇETİN , kıyma çekim işleminin kesinlikle kayıtlı ve izinli işletmelerce yapılması gerektiğini , merdiven altı diye tabir edilen yetkisiz, izinsiz ve ilgisiz kişilerce kıyma çekim işlemi yapanlara gidilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Kayıtlı ve izinli işletmelerin teknik ve hijyenik kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı ve özellikle kıyma çekim makinelerinin kontrollerinin yapıldığını belirterek bu konuda vatandaşlarımızın daha da duyarlı davranması gerektiğini belirtti.

  Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için doğru muhafaza ve işleme yöntemlerine dikkat edilmesinin büyük önem taşımakta olduğunu belirten ÇETİN vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Etlerin temiz, dezenfekte edilmiş yüzeylerde kesip işlenilmesi, ellerin ve kullanılan aletlerin (bıçak, tahtalar vb.) temiz olması gerektiğini belirtti. Kesilen etler mümkün olan en kısa sürede soğutulmalı ve parçalanmalı diyen ÇETİN , etlerin 4 °C ve altında buzdolabında saklanarak dinlendirilmesi ve sonrasında işlenmesi eğer hemen tüketilmeyecekse, uzun süreli muhafaza için derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük) saklanmalıdır dedi. Oda sıcaklığında çözündürmek, bakteriyel üremeye neden olabileceğinden “Donmuş etler buzdolabında yavaşça çözündürülmelidir. Çözülen et tekrar dondurulmamalıdır.” diye uyardı.

  İl Müdürü Gürol ÇETİN , vatandaşlarımızın daha detaylı bilgi için müdürlüğümüze müracaat edebileceklerini belirterek Kurban Bayramını tebrik etti.

Son Haberler
...
Amasya'da Samuray Arısı Salımı Gerçekleştirild ...
...
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilm ...
...
Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Bilgilendirme T ...
...
🍏🌿 🌍 Amasya Misket Elması Ve Çiçek Bamyası ...
...
14. Uluslararası Tarım, Orman Ve İnsan Konulu ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : ADRES: Kirazlıdere Mahallesi Kirazlıdere Sokak No:25

  • Telefon : 0 358 218 2990-91

  • Faks : 0 358 218 18 ​51​

  • E-Posta : amasya@tarimorman.gov.tr

  • KEP : amasya@gthb.hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI