Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol ÇETİN, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla
birlikte il genelinde yoğun bir hazırlık süreci yürüttüklerini belirtti. Bayramın sağlıklı ve
huzurlu geçmesi için gerekli tüm planlamaların yapıldığını ifade eden ÇETİN, il genelindeki
geçici kurban satış noktalarında her türlü önlemin alındığını söyledi.
Satış yerlerine gelen kurbanlık hayvanların, İl Müdürlüğü veteriner hekimleri
tarafından sürekli gözetim altında tutulduğunu ve düzenli olarak sağlık kontrollerinden
geçirildiğini dile getirdi. Bunun yanında hayvanların genel sağlık durumu, pasaport belgeleri,
yaşları ve veteriner raporlarının dikkatle incelendiğini vurgulayan ÇETİN, bu sayede hastalık
riskini en aza indirmeyi ve vatandaşlara güvenli bir kurban dönemi sunmayı hedeflediklerini
ifade etti.
Ayrıca kurbanlık hayvan seçimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda
önemli bilgilendirmelerde bulundu. Kurbanlık olarak seçilecek hayvanların sağlık durumunun,
fiziksel özelliklerinin, belgelerinin uygunluğu yönünden incelenmesi gerektiğini belirtti. Sağlık
durumu kontrollerinde tüylerin parlak ve düzgün olması, ağız- burun ve göz çevresinde akıntı
olmaması, solunumunda hırıltı veya öksürük olmaması, ishal, topallık veya genel bir halsizlik
görülmemesinin önemli olduğunu belirtti. Fiziksel özelliklerinde ise hayvanın çok zayıf
olmaması , bir veya iki gözü kör, boynuzu kökten kırık, kulağı veya kuyruğu kesik olmaması,
dişlerinin çoğu dökülmemiş olması (özellikle büyükbaşta yaş tayini için önemli), topallık
olmaması konusunda hatırlatmada bulundu. Bunların yanında vatandaşlarımızın kullanımına
sunulan “ Tarım Cebimde” mobil uygulamasının cep telefonlarına yüklenip uygulama
üzerinden hayvanın kulak küpe numarası, yaş, cinsiyet ve aşılama bilgilerine ulaşılmasının
mümkün olduğunu belirtti. Belge ve kimlik kontrolü yaparken kulak küpesinin bulunması,
veteriner sağlık raporu veya hayvan pasaportu olması, hayvanın geldiği yer belli olmalı
(kayıtsız, belgesiz hayvanlardan uzak durulmalı) diyerek vatandaşlara önemli uyarılarda
bulundu.
Kurban kesimi öncesi ve sonrasında ortaya çıkan her türlü atığın bulaşıcı hastalıklara ve
çevre kirliliğine sebep olabileceğini belirten ÇETİN, bu atıkların mutlaka derin çukurlar
açılarak gömülmesi gerektiğini ve vatandaşlarımızın bu konuda hassas davranmaları gerektiğini
söyledi.
Kurban kesimi sonrasının da önemine dikkat çeken ÇETİN önemli uyarılarda bulundu.
Kurban etlerini kısa sürede değerlendirmek isteyen vatandaşların etlerini kıymaya dönüştürerek
muhafaza ettiğini belirten ÇETİN , kıyma çekim işleminin kesinlikle kayıtlı ve izinli
işletmelerce yapılması gerektiğini , merdiven altı diye tabir edilen yetkisiz, izinsiz ve ilgisiz
kişilerce kıyma çekim işlemi yapanlara gidilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Kayıtlı ve
izinli işletmelerin teknik ve hijyenik kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı ve özellikle kıyma
çekim makinelerinin kontrollerinin yapıldığını belirterek bu konuda vatandaşlarımızın daha da
duyarlı davranması gerektiğini belirtti.
Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için doğru
muhafaza ve işleme yöntemlerine dikkat edilmesinin büyük önem taşımakta olduğunu belirten
ÇETİN vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Etlerin temiz,
dezenfekte edilmiş yüzeylerde kesip işlenilmesi, ellerin ve kullanılan aletlerin (bıçak, tahtalar
vb.) temiz olması gerektiğini belirtti. Kesilen etler mümkün olan en kısa sürede soğutulmalı ve
parçalanmalı diyen ÇETİN , etlerin 4 °C ve altında buzdolabında saklanarak dinlendirilmesi ve
sonrasında işlenmesi eğer hemen tüketilmeyecekse, uzun süreli muhafaza için derin
dondurucuda (-18 °C veya daha düşük) saklanmalıdır dedi. Oda sıcaklığında çözündürmek,
bakteriyel üremeye neden olabileceğinden “Donmuş etler buzdolabında yavaşça
çözündürülmelidir. Çözülen et tekrar dondurulmamalıdır.” diye uyardı.
İl Müdürü Gürol ÇETİN , vatandaşlarımızın daha detaylı bilgi için müdürlüğümüze
müracaat edebileceklerini belirterek Kurban Bayramını tebrik etti.