Tarım ve Orman Bakanlığımızca, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" (TAKE) kapsamında ‘’Kuru Tarım Alanlarında Yağlık Ayçiçeği Yetiştiriciliği Projesi’’ %50 hibeli 21.040 dekar alanda 1052 ünite (torba) ayçiçeği tohumu ve %50 hibeli 4.625 dekar alanda 55.500 kg nohut tohumu Teslim Töreni İl Müdürlüğümüzde gerçekleştirilmiştir.
Törenimize Amasya Valimiz Sayın Önder Bakan, protokol üyeleri, basın mensupları ve üreticilerimiz katılım sağlamıştır.
Törende konuşan İl Müdürümüz Gürol Çetin; ‘’ Dünyada ve ülkemizdeki gündem sıklıkla ve değişik maksatlarla değişmekte ya da değiştirilmektedir, ancak her ne kadar gündemler günübirlik değişse de yaşamın devam etmesi için değişmeyen bir gerçek var ki o da gıdaya olan ihtiyaç kesintisiz ve her geçen gün artarak devam etmektedir.
Bu sebeple Bakanlık olarak gündemimiz değişmez bir şekilde sürdürülebilir tarımsal üretim ve gıda tedarik zincirinin aksatılmadan devam edebilmesi olmuştur. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de kuraklığın tarıma olan etkileri gün geçtikçe daha belirgin hale gelmektedir. Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında kuraklık etkilerini en aza indirmek amacıyla üretim planlaması yapılmaktadır. Bunun yanında genel bütçe yani Bakanlığımız bütçesiyle ve dış kaynaklı projelerle de üretim girdilerinin temini sağlanarak üreticilerimizin daha karlı üretim yapmasını sağlamaya çalışmaktayız. Bu bağlamda Bakanlığımızca uygulanan TAKE Projeleri (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) ülke genelinde 2021'den bu yana 81 ilde öncelikle işlenmeyen ve nadasa bırakılan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlardaki bitkisel üretimin artırılması amacıyla yürütülmektedir. Bakanlığımızca finansmanı sağlanan TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) Projesi kapsamında bugün burada %50 destekli olarak 10 Milyon TL değerinde Ayçiçeği tohumu ile 3 Milyon TL değerinde Nohut tohumu dağıtımı gerçekleştirilecektir. Bunun yanı sıra üretim zamanına göre 225 Bin TL değerinde Sorgum Otu ile 4 Milyon TL değerinde Hıyar fidesi dağıtımı da yapılacaktır. İlimizde geçen yıl 224 Bin dekar alanda 46 Bin ton yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimiz, Türkiye üretiminin %2,5’ini gerçekleştirmiş olup bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminde 12. sırada yer almıştır. İlimiz genelinde geçen yıl yaşanan kuraklık sebebi ile bir önceki yıla oranla üretim miktarında %26,7 oranında azalış meydana gelmiştir. Ayçiçek gibi kurak ve yarı kurak alanlarda nadas alanlarının daraltılmasında yemeklik tane baklagiller içerisinde kuraklığa en dayanıklı bitki olan nohutta önemli rol oynamaktadır. Nohut yeterli nemi bulunan değişik toprak tiplerinde sulanmadan yetiştirilmekte, kıraç topraklarda ve kurak iklimlerde de tarımı yapılabilmektedir. 2024 yılında İlimizde bir önceki yıla oranla ekim alanında %29,6 artışla 22 Bin dekar alanda 2.293 ton nohut üretimi gerçekleştirilmiştir. Bugün Bakanlığımızın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında %50 hibe desteğiyle dağıtımını yapacağımız 1.052 ünite Ayçiçek tohumu ile ilimizde 21.040 dekar alanda üretim yapılacaktır. Ayrıca proje tutarımız geçen yıla oranla %68,3 artarak 10 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Yine aynı kapsamda %50 hibe desteğiyle ile dağıtımını yapacağımız 55.500 kg Nohut tohumu ile ilimizde 4.625 dekar alanda üretim yapılacaktır. Bu yıl gerçekleştireceğimiz nohut projesi ile bir önceki yıla göre ekim alanında ve tohum miktarında %85, proje tutarında ise %100 artış sağlanmıştır. Gerçekleştirmiş olduğumuz projelerimizde desteklerini esirgemeyen başta Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize şükranlarımı arz eder, çiftçilerimize bol bereketli bir hasat dönemi diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum’’ dedi.