T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA SÜT GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 1.06.2023

Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi'nce "Dünya Süt Günü" münasebetiyle Amasya 75. Yıl Borsa İstanbul Bayezıt İlkokulu'nda etkinlikler düzenlendi.

Etkinlik kapsamında öğrencilere süt ve sütün önemi hakkında çeşitli bilgilendirmeler yapıldı. Öğrencilerimiz için bilmeceler ve eğlenceli içeriklerle devam eden etkinliğe katılan Amasya Tarım ve Orman İl Müdürümüz Hayrullah Göktekin, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında;

 "Süt, dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren beslenme ve sağlık için mucizevi bir besin kaynağıdır. Sağlıklı büyüme ve gelişim için süt tüketimi herkes için özellikle siz çocuklarımız için oldukça önemlidir. Doğar doğmaz anne sütüyle başlayan beslenme serüvenimiz bu yaşlarda kazanılacak beslenme alışkanlıkları ile hayat boyu devam edecektir.

Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak, toplumumuza süt içme alışkanlığını kazandırmak zorundayız. Süt ve süt ürünleri kalsiyum, protein, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin öğesini içerir ve kalsiyumun en iyi kaynağıdır. Süt, peynir, yoğurt, kefir gibi ürünleri her gün belli miktarda almak, içerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarımızın ve gençlerimizin kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında, ileriki yaşlarında risk oluşturacak kemik erimesini önlemede, yetişkinlerde ise kalp-damar hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, Tip II diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunmada yardımcı olmaktadır. 

Hangi süt tercih edilmeliyiz; Yağsız, yarım yağlı, tam yağlı? Çocukların özellikle beyin gelişimleri için beslenmelerinde yağa da ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, çocukların yağsız süt tüketmeleri önerilmez. Güçlü kemikler, sağlıklı dişler ve öğrenmeye açık bir zihin için çocukların yeterince süt içme alışkanlığına sahip olmaları gerekir.

Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketiminin istenen düzeyde olmadığı bilinmektedir. Ülkemizde kişi başına ortalama yıllık 146 litre süt tüketilmektedir. Bu rakam ABD’de kişi başına ortalama yıllık 292 litre, AB ülkelerinde ise 342,5 litre olarak gerçekleşmektedir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz olarak kişi başına düşen süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması, süt içme alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı beslenme, daha hijyenik ve sağlıklı koşullarda süt ve süt ürünleri üretilmesi gibi konularda üreticimizden tüketicimize toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik eğitim, proje ve desteklemelerle çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Ülkemizde üretilen sütün ancak yüzde 22’si modern işletmelerde işlenmektedir. Sokakta veya pazarda açık olarak satılan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi 100 kadar hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple uygun koşullarda üretilmeyen süt ve süt ürünleri tüketim için tercih edilmemelidir.

Pastörize ve uzun ömürlü sütler sağlıklıdır. Yüksek sıcaklıkta çok kısa sürede sterilize edilen sütler mikropsuz olarak ambalajlanır ve uzun ömürlü sütler oda sıcaklığında 3-6 ay kadar saklanabilir.

Çocuklarımızın ve halkımızın süt ve süt ürünleri alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlardan bahsetmek istiyorum; Öncelikle ambalajlı bile olsa üstünde etiket bilgileri tam ve uygun olmayan süt ve süt ürünleri alınmamalıdır, alınan her ürünün son tüketim tarihi kontrolü yapılmalıdır, pastörize süt ya da pastörize edilmiş sütten yapılan uygun koşullarda üretilen süt ürünleri tercih edilmelidir, sokak sütçülerinden, pazarlardan süt ve süt ürünleri alışverişi yapılmamalıdır." Dedi.

Konuşmalarının ardından öğrenciler ile bir süre sohbet eden İl Müdürümüz, öğrencilere süt ikramında bulundu. Ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Göktekin, programdan ayrıldı.