T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇİFTÇİLERİMİZE MACAR FİĞ VE YEM BEZELYESİ TOHUM DESTEĞİ

Yayın Tarihi : 24.05.2023

​"Amasya İli Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" Kapsamında macar fiği ve yem bezelyesi tohumu teslim töreni Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 112 Acil Çağrı Merkezi arkasında bulunan yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin;

"Tarihi önemi ve coğrafi konumu itibarı ile tarım ve hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip olan ilimizde 197.104 büyükbaş ve 261.587 küçükbaş hayvan varlığımızın kaba yem ihtiyacını karşılamak ve yem bitkisi üretimini arttırmak, ilimiz hayvancılığının verimliliği açısından önem arz etmektedir. Tek yıllık yem bitkisi olan Macar fiği, kıraç bölgelerimizde vazgeçilmez bir münavebe bitkisidir. Yine tek yıllık baklagil yem bitkisi olan yem bezelyesi de uygun dönemde biçildiğinde yüksek ot verimi ve kalitesine sahip bir yem bitkisi türüdür. 

Macar fiğinin tohumları sert kabuklu olmadığı için çimlenme zorluğu olmamakta ve meyveleri çabuk çatlamadığından dolayı hasatta tohum kaybı az olmaktadır. Oldukça erken çiçek açtığı için erken biçime gelmektedir.

Yem bezelyesinin otunda ise %20 civarında ham protein olması, yeşil ot, kuru ot ve silaj olarak değerlendirilebilmesi, soğuğa dayanıklı olması, lezzetli ve kaliteli bir ota sahip olması, tohum veriminin yüksek olması, tohumlarının hayvan beslenmesinde kesif yem olarak kullanılabilmesi, yeşil gübrelemede kullanılabilmesi, iyi bir ekim nöbeti bitkisi olması gibi birçok önemli özelliği mevcuttur. 

Ayrıca birinci ürün mısır ekimi yapılan tarlaların boş kaldığı dönemlerde kısa vejetasyon süresine sahip yem bezelyesinin ot veya yeşil gübre amaçlı yetiştirilmesiyle tarla toprakları azot ve organik madde içeriği bakımından da zenginleşmektedir. 

İlimizde 2022 yılında yaklaşık 3 bin dekar alanda 6 bin ton yem bezelyesi üretimi gerçekleşmiştir. Ayrıca 11 bin dekar alanda 17 bin ton yeşil ot; 2.540 dekar alanda 412 ton dane macar fiği üretimi gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımızın üreticilerimizin üretimine katkı sağlamak amacıyla Amasya'mıza Bitkisel üretimde 244 milyon TL, Hayvancılıkta 62 milyon TL toplamda 306 Milyon TL destek sağlandığını da gururla ifade etmek isterim. 

Aynı zamanda ilimiz Şekerpancarı tohumu, Kenevir tohumu ve Hünnap üretiminde Türkiye’de lider konumda olup, Kuru soğan üretiminde 2., Amasya elması ve Kiraz üretiminde 3., Bamya ve Haşhaş üretiminde 4., Yonca tohumu ve dane Fiğ üretiminde 6., sofralık Hıyar ve Salep üretiminde 7., Ayçiçek ve Ayva üretiminde 8. ve kıvırcık marul üretiminde 9. sırada yer almaktayız.  

Bu yılda kaba yem ihtiyacını karşılamak ve yem bitkisi üretimini artırmak amacıyla İl Özel İdaresinin %50 hibe destekleri ile toplam tutarı 900 Bin TL olan projemiz ile 2 Bin dekar alanda yetiştirilmek üzere 30 Bin kg Macar Fiği tohumu, toplam tutarı 720 Bin TL olan projemiz ile 1.500 dekar alanda yetiştirilmek üzere 30 bin kg Yem Bezelyesi tohumu desteği sağlayacağız.

Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize bütün tarımsal faaliyetlerde bizi yalnız bırakmadıkları için şükranlarımı arz ediyor, bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun. Hepinize saygılar sunuyorum." dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan üreticilere tohumlar teslim edildi.

Törene İl Müdürümüz Hayrullah Göktekin'in yanı sıra Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Vali Yardımcısı ​Mustafa Pala, ​Amasya Belediye Başkanı Bayram Çelik, Amasya il protokolü, çeşitli kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, İl Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katıldı.