T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI (BÜBS) 2022 YILI 2. BÖLGE GRUP TOPLANTISI İLİMİZDE DÜZENLENİYOR

Yayın Tarihi : 13.12.2022

"Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı (BÜBS) 2022 Yılı 2. Bölge Grup Toplantısı" Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Şehit İdris Bolat Toplantı Salonu'nda düzenleniyor.

Toplantıda gündem olarak belirlenen; "Farklı bitki yetiştiriciliğinde mikro havza su hasadı tekniklerinin kullanımı, Karadeniz Bölgesi kenevir araştırmaları, kahverengi kokarcanın Türkiye'deki mevcut durumu potansiyel riskleri ve mücadelesi, rezene ve çörekotu tarımı" gibi teknik konular sorun ve çözüm önerileriyle birlikte ele alınıyor.

Müdürlüğümüzün ev sahipliği yaptığı ve 13-14 Aralık tarihlerinde iki gün sürecek olan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Hayrullah Göktekin;

"İhtiyaçların sınırsız, kaynakların sınırlı olduğu, hızla artan nüfusun, sınırlı kaynakları sürekli tükettiği küresel dünyada, iklim değişikliği ve kuraklığın olumsuz etkileriyle birlikte, Tarım stratejik bir güç olarak; Tarımsal Üretim ise, bu gücün idaresinde önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda Devlet desteklerinin artması ile birlikte Ülkemiz; sahip olduğu coğrafi özellikleri ve nitelikli işgücü sayesinde, Tarımsal üretimde dünyanın önde gelen Tarımsal aktörlerinden biri halini almıştır. Son yıllarda yaşanan pandemi süreci; Tarım sektörünün ne derece hayati bir önem arz ettiğini, bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Ülkemiz bugün fındık, kiraz, incir, ayva, kayısı ve haşhaş üretiminde dünya 1.sidir. Yine karpuzdan nohuta, vişneden antepfıstığı ve şekerpancarına kadar birçok üründe dünyanın en çok üretim yapılan ülkeleri arasındadır. Şüphesiz üretim miktarının bu denli yüksek olması ancak verimlilik ile açıklanabilir. Üretim alanlarının modern teknikler kullanılarak; doğru ürün ile değerlendirilmesi suretiyle yapılan üretim sayesinde Tarım sektörü ülkemizin en önemli ihracat kalemi halini almıştır.

Amasya; Ülkemizin sahip olduğu tüm zenginlikleri bünyesinde barındıran bir medeniyet şehridir. 3T (Tarih, Turizm, Tarım) şehri olarak adlandırılan ilimiz; 7500 yıl öncesine uzanan tarihi ve bunun getirdiği turizm potansiyeli ile birlikte Tarımsal üretimi de ülkemiz ve dünya pazarlarının ihtiyaçlarına hitap eder niteliktedir. Başta ilimizi bir gerdanlık gibi süsleyen Yeşilırmak olmak üzere çok çeşitli su kaynaklarının suladığı 255.000 ha tarım alanı;  zirai üretimin neredeyse tamamına sirayet eden bir polikültür üretim yapılmasına imkân sağlamaktadır.

İlimiz topraklarının %39'u (99.000 ha) alanı hâlihazırda sulanmakta olup bu alan her geçen yıl daha da artmaktadır. Bu vesile ile ilimizde yoğunlukla sulu tarım üretimi yapılmaktadır. Amasyamız; bereketli topraklarında yapılan kaliteli üretim ile Hünnap (451 ton) ve Kenevir Tohumu (6 ton) üretiminde Türkiye 1.sidir. Ayrıca Amasya Elması (15.000 ton) ve Şekerpancarı tohumu (577 ton) üretiminde Türkiye 2.si, Kuru soğan üretiminde (286.000 ton) Türkiye 3.südür. Yine kiraz, ayva, bamya, hıyar, haşhaş gibi ürünlerde Ülkemizde ilk 10 içinde yer almakta olup Buğday, şekerpancarı, ayçiçeği, mısır ve patates gibi stratejik tarla ürünleri üretiminde de Ülkemizde ilk 20 il arasındadır.

Yine İlimiz tam bir örtü altı üretim üssü niteliğinde olup, 5.500 da alanı aşan örtü altı üretimi ile domates, hıyar ve biber ana ürünü ile birlikte marul ve diğer yeşilliklerde kışlık ürün olarak yetiştirilerek pazarlara sunulmaktadır.

Amasya sahip olduğu bu yüksek bitkisel üretim potansiyeli ile birlikte hayvansal yetiştiricilik ve üretim açısından da oldukça zenginlik göstermektedir. Bugün ilimizde 205.000 büyükbaş ve 290.000 küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmakta olup bu sayılar her geçen gün artma eğilimindedir. Başta ülkemizin sayılı hayvancılık üretim merkezlerinden Suluova ilçemizde kurulu Besi Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere büyük çaplı ve hastalıklardan ari sertifikası bulunan tesisleri ile ilimiz son yıllarda adeta bir hayvancılık üretim merkezi halini almıştır.

Şüphesiz İlimizin sahip olduğu zengin potansiyelin üretime dönüştürülmesi; İl Müdürlüğümüz ile birlikte sektördeki diğer paydaş kurum/kuruluşlarla eşgüdüm halinde yürütülen çalışmaların neticesidir. Bu kapsamda İlimizde yetiştiriciliği yapılabilecek uygun çeşitlerin belirlenmesi ve çiftçilerimize ulaştırılması süreci ancak araştırmacı-yayımcı-çiftçi bağlatışının sağlıklı bir şekilde tesis edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu durum İl Müdürlükleri ile Araştırma Enstitülerinin uyum içinde ve koordineli olarak çalışmaları ve birlikte hareket edilmesi ile mümkündür.

İl Müdürlüğümüz uzun yıllardan beri Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte müşterek çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda Amasya elması, kiraz ve Amasya çiçek bamyası gibi ürünlerde yetiştiricilik ile ilgili çalışmalar yürütülmüştür.  Yine Enstitümüz tarafından geliştirilerek tescili yapılan değişik Buğday ve Nohut çeşitleri; ilimizde uzun yıllar boyunca yapılan demonstrasyonlar sonucunda yaygınlaşarak yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bu müşterek çalışmalar şüphesiz çok önemlidir. Bir bölgenin Tarımsal üretimde verim, kalite ve çeşitliliğinin arttırılması ancak Araştırma enstitüleri ile İl Müdürlüklerinin işbirliği içinde çalışması ile mümkün olmaktadır. İl Müdürlüğümüzce bu işbirliği dikkatle uygulanmakta ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile çok sıkı olarak bir araya gelinmekte ve süreçler masaya yatırılmaktadır.

Bahse konu işbirliğinin geliştirilmesi; Enstitülerce sonuçlanan projelerin İl Müdürlüklerine aktarılması ve karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirilmesi amacıyla Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi başkanlığı tarafından her yıl 2 kez Bölge Grup Toplantıları düzenlenmektedir. Bu yıl düzenlenen 2. toplantı ev sahipliği için ilimiz seçilmiştir. Bu vesileyle siz değerli misafirlerimizi Amasya'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. 2 gün boyunca Bölgemizin tarımsal üretimi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında fikir ve bilgi alışverişinde bulunacak ve üretimimizi arttırmaya yönelik çalışmaları birlikte ele alacağız.

Toplantı boyunca sizleri en iyi şekilde ağırlamak için tüm İl Müdürlüğümüz seferber olacaktır. Ben de her fırsatta iştirak ederek, ele alınan konuları takip edeceğim. Sizleri İlimizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti tekrar ifade etmek istiyorum.

Bu vesileyle toplantımızın Ülkemiz ve bölgemiz tarımsal üretim paydaşlarına ve tüm sektör temsilcilerine hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinize tekrar Amasya'ya hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum." Dedi.

Toplantıya İl Müdürümüz Hayrullah Göktekin, müdür yardımcılarımız, şube müdürlerimiz ve personellerimizin yanı sıra;  Samsun, Tokat, Karabük, Sinop ve Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlükleri'nden yetkili personeller,  Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü (OKTAEM) yetkili personelleri ve Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (KTAE) yetkili personelleri de katıldı.