T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KİRAZ FİDANI DESTEKLEME TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 5.12.2022


Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 112 Acil Çağrı Merkezi arkasında bulunan yerleşkede DOKAP ve Amasya İl Özel İdaresi işbirliği ile hazırlanan  "Amasya İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi" kapsamında kiraz fidanı destekleme töreni gerçekleştirildi.

Kiraz fidanlarının üreticilerimizle buluşturulduğu törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Hayrullah Göktekin;

"Bitkisel üretim ülkemizde ve ilimizde büyük oranda açık alanlarda yapıldığı için iklim şartlarından, özellikle de sıcaklık ve yağış miktarlarındaki değişimden fazla etkilenmektedir. Ülkemiz ve ilimiz bu yıl içerisinde yoğun kar yağışından büyük oranda olumlu etkilenmiş olup, su kaynakları seviyesinde ve bitkisel üretimin üretim miktarında artış meydana gelmiştir. Buğday üretimimiz 457 bin tonla bir önceki yıla göre %116, arpa üretimimiz 133 bin tonla %159, şekerpancarı üretimimiz 225 bin tonla %50, yağlık ayçiçeği üretimimiz 89 bin tonla %86, danelik mısır üretimimiz 120 bin tonla %93, kuru soğan üretimimiz 332 bin tonla %16,  hünnap üretimimiz 522 tonla %16, triticale üretimimiz 8 bin tonla %115, domates üretimimiz 122 bin tonla %10, ceviz üretimimiz 9 bin tonla %100, Trabzon hurması üretimimiz 1200 tonla %70 artış göstermiştir. 

Ülkemiz birçok meyve türünde olduğu gibi kiraz yetiştiriciliğinde de giderek artan bir üretim potansiyeli ile üretici ülkeler arasında önemli bir yere sahiptir. 2020 yılında 827 bin dekar üretim alanında 725 bin ton üretim miktarı ile ülkemiz kiraz üretim alanı ve üretim miktarı bakımından dünyada 1.sırada, kiraz ihracatında ise yüzde 10,7'lik ihracat payı ile dünyada 3. sırada yer almıştır. İlimizde 2021 yılında 27 bin dekar üretim alanında 41 bin ton üretim gerçekleştirilmiş olup üretim miktarı bakımından Türkiye'de 7.sırada yer almıştır. 2022 yılında 51 ton üretimle bir önceki yıla oranla üretimimiz %24 artış göstermiştir. 2020 ve 2021 yıllarında ilimizde DOKAP ve İl Özel İdaresinin %75 hibe katkılarıyla toplam proje tutarı 894 bin TL olan 39 bin 500 kiraz fidanı desteği 176 üreticiye sağlanmış olup 790 dekar alanda üretim gerçekleştirilmiştir.

Bugün burada dağıtımını gerçekleştireceğimiz 22 bin 200 adet kiraz fidanının toplam proje bedeli 1 milyon 221 bin TL olup DOKAP ve İl Özel İdaresi tarafından %70 hibe desteği sağlanmıştır. Projelerimiz ile 216 üreticimiz 444 dekar alanda üretim gerçekleştirecektir. Böylelikle son üç üretim döneminde DOKAP ve İl Özel İdaresinin destekleriyle toplam proje tutarları 2 milyon 115 bin TL olan 61 bin 700 kiraz fidanı 392 üreticimize sağlanmış olup 1234 dekar alanda üretim gerçekleştirilmiş olacaktır.  

Dağıtımlarını gerçekleştirmiş olduğumuz kiraz fidanları ile kapama kiraz bahçelerinin artırılması adına sürekli projeler hazırlayarak ihracata uygun kiraz çeşitlerinin oranını artırmayı hedeflemekteyiz. Gerek kurumumuz ve gerekse siz üreticiler olarak üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Kurumumuz teknik elemanlarınca uygun zamanlarda budama ve terbiye sistemleri, bakım ve besleme vb. konularda sürekli eğitim çalışmaları düzenlenmektedir. Bu eğitimlere içtenlikle katılarak yetiştirdiğimiz kirazların kaliteli ve ihracatta istenen niteliklerde olmasını sağlamalıyız.

Bu vesile ile başta Sayın Bakanımıza, hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesinde verdikleri desteklerden ötürü ve tüm projelerimizde önümüzü açan, destekleyen, teşvik eden Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize şükranlarımı arz eder,  tüm üreticilerimize ve ilimize hayırlara vesile olmasını dilerim. Bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun. Hepinize saygılar sunuyorum." Dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan üreticilere kiraz fidanları teslim edildi.

Törene İl Müdürümüz Hayrullah Göktekin'in yanı sıra Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya il protokolü, çeşitli kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, İl Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katıldı.