T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AMASYA MİSKET ELMASI VE TRABZON HURMASI FİDAN TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 13.12.2021

İl Müdürlüğümüz ve Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hazırlanan Amasya İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında Kiraz Fidanı Teslim Töreni gerçekleştirildi. Törene Amasya Valisi Sayın Mustafa MASATLI ve çok sayıda protokol üyesi katılım sağladı. Tören İl Müdürümüz Sayın Hayrullah GÖKTEKİN'in konuşmasıyla başladı.

Konuşmalarında Sayın GÖKTEKİN; "Tarım tarih boyunca insanlığın en temel uğraşı olmuş, toplumun her kesimini ilgilendiren stratejik bir sektördür. İlimizin de binlerce yıllık geçmişinde yoğun olarak yapılan tarım günümüzde de ana sektör konumundadır.

İnsanlığın beslenmesinde, kırsal kalkınmada, gıda ve sanayi sektörüne hammadde sağlamada tarımın rolü büyüktür.  Tüm dünyanın mücadele ettiği pandemi döneminde de tarımın insanlık için taşıdığı önem bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bu süreçte de çiftçi sanayi iş birliği ile hammadde akışının sürekliliği sağlanmıştır.

Sağlıklı beslenmenin de büyük önem kazandığı pandemi sürecinde Elma ve Trabzon Hurmasının bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri, vitamin ve mineraller açısından zengin olmaları tüketiciler tarafından tercih edilmelerini sağlamıştır.

İlimiz için tarımsal değerinden öte kültürel değer taşıyan Amasya Misket Elması kendine has fiziksel özellikleri ve aroması ile diğer çeşitlerden ayrılmakta ve Amasya dışında yetiştirildiği diğer bölgelerde bu özellikleri göstermemektedir.  İl Müdürlüğümüz olarak Amasya Misket Elmasının bu özelliklerini korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak adına 2019 yılında coğrafi işaret tescili almış bulunmaktayız.

Tespiti yapılan bir zararlısı ya da hastalığı söz konusu olmadığından ekonomik olan Trabzon hurması ise, kırsalda gelir getirici alternatif bir üründür. Yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra kurutularak da tüketilmektedir. Kurutulduğunda katma değeri artan Trabzon hurmasının pazarlanmasında sıkıntı yaşanmamaktadır.

İl Özel İdaresi ve DOKAP desteği ile hazırlanan projelerle Amasya Misket Elması ve Trabzon Hurması yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, üreticilerimizin refah seviyelerinin yükseltilmesi, İlimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Bu bağlamda; Amasya Misket Elmasının üretiminin arttırılması ve gen kaynaklarının korunması amacıyla İl Özel İdaresi tarafından 2018 – 2019 ve 2020 yılları olmak üzere üç yılda toplamda proje tutarı 135.257 TL olan 280 da alanda kapama bahçe tesisi kurulması için yetiştiricilerimize 14.300 adet fidan desteği sağlanmıştır. 2019 yılında Amasya Misket Elmasının gen kaynaklarının korunması amacıyla tamamı İl Özel İdaresi hibe desteği ile Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü bahçesine toplam proje tutarı 29.073 TL olan 10 dekar alanda kapama bahçe tesisi kurulması için 200 adet fidan ve damlama sulama sistemi desteği sağlanmıştır. Ayrıca 2020 yılında da Gökhöyük Tarım Meslek Lisesi bahçesinde 6 da alana Amasya Misket Elması bahçesi kurulmuştur.

Katma değeri yüksek ve alternatif bir ürün olan Trabzon Hurması yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacı ile 2019 yılında İl Özel İdaresi'nin %50 hibe desteği ile toplam proje tutarı 50.904 TL olan 100 da alanda kapama bahçe tesisi kurulması için yetiştiricilerimize 4.000 adet fidan desteği sağlanmıştır. 2020 yılında İl Özel İdaresi'nin %75 hibe desteği ile toplam proje tutarı 96.960 TL olan bir önceki yılla oranla %50 artışla 150 dekar alanda kapama bahçe tesisi kurulması için yetiştiricilerimize 6.000 adet fidan desteği sağlanmıştır.

Bugün fidan desteği sağlayacağımız projelerimiz ile; katma değeri yüksek yeni ve alternatif ürün olan Trabzon Hurması yetiştiriciliğini yöre tarımına kazandırmak, adı ilimizle özdeşleşen, coğrafi işaretini de alarak katma değerinin artmasına katkı sağladığımız Amasya Misket Elması üretiminin arttırılması amaçlanmıştır. Ayrıca projelerimiz ile hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesine, çiftçilerimizin gelirlerini arttırarak hayat şartlarının yükseltilmesine, tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarının karşılanmasına, kısa ve orta vadeli ihracat bağlantılarının edinebilmesi için tarımda üretimin arttırılmasına katkı sağlanmış olunacaktır.

Bugün burada; Amasya'nın kaynaklarını sürdürülebilir, planlı, verimli ve rasyonel biçimde kullanarak, halkın yaşam kalitesi ve refah düzeyini yükseltmeyi, kırsal ile kent merkezi hayat standartlarını dengelemeyi amaçlayan İl Özel İdaresi'nin %75 hibe desteği ile toplam tutarı 65 Bin TL olan "Amasya Elması Üretiminin Arttırılması Projesi" ile 32 çiftçimize 100 dekar alanda yetiştirilmek üzere 5.000 adet fidan desteği sağlanacaktır.

Ayrıca illerinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası ve bölge içi farklılıkları gidermeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan DOKAP'ın %75 hibe desteği ile toplam tutarı 1 Milyon 462 Bin TL olan "Amasya İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi" içerisinde yer alan "Kapama Trabzon Hurması Bahçesi Tesisi" ile 57 çiftçimize 240 dekar alanda yetiştirilmek üzere 9.600 adet fidan desteği sağlanacaktır.

Hâlihazırda 362 dekar alanda üretimini gerçekleştirdiğimiz Trabzon hurması üretim alanını hedefimiz olan 1.000 dekar alana ulaştırmak, Amasya Misket Elması üretim alanlarını daha da arttırmak ve İlimiz tarımsal üretimini geliştirmek adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.

Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize bütün tarımsal faaliyetlerde bizi yalnız bırakmadıkları için şükranlarımı arz ediyor, katkılarından dolayı Sayın DOKAP yetkililerine ve emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun. Hepinize saygılar sunuyorum." dedi.

Valimiz Sayın MASATLI ve Oluz Köyü çitçilerinden Doğukan TERKAN'ın da konuşma yaptığı program çiftçilerimize fidanlarının teslimiyle sona erdi.