T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KİRAZ FİDANI TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 7.12.2021

İl Müdürlüğümüz ve Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hazırlanan Amasya İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında Kiraz Fidanı Teslim Töreni gerçekleştirildi. Törene Amasya Valisi Sayın Mustafa MASATLI ve çok sayıda protokol üyesi katılım sağladı. Tören İl Müdürümüz Sayın Hayrullah GÖKTEKİN'in konuşmasıyla başladı.

Konuşmalarında Sayın GÖKTEKİN; "Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibariyle geçmişten günümüze çeşitli meyve türlerinin yetiştirildiği önemli merkezlerden biri olmuştur. Ülkemizin hemen her ilinde kiraz üretimi yapılmakta olup modern tarım yöntemlerinin uygulanmasıyla birlikte üretilen kiraz çeşidi sayısı artmıştır.

Bölgelerin sahip olduğu farklı toprak ve ekolojik özellikler nedeniyle hasat döneminin uzun sürmesi, talebin yoğun olması gibi faktörler üretimin artmasında etkili olmaktadır.

Ülkemiz, 2019 yılında 84 bin dekar ile dünya kiraz üretim alanının %18,8'ini oluşturmuş olup dünya kiraz üretim miktarının %25,6'sı olan 664 bin ton üretim miktarı ile de dünya sıralamasında ilk sırada yer almıştır. Türkiye, 87 bin ton ihracat miktarıyla dünyanın en önemli ihracatçı ülkeleri arasında dünyada üçüncü sırada yer almakta olup, ihracattaki payı %10,7'dir.

İlimizin fiziksel yapısı ve ekolojisi de çok sayıda tarım ürününün yetiştirilmesine ve hayvancılık yapılmasına imkân sunmaktadır. 116.071 üreticimiz tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta, üstün gayret ve emekleri ile ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktadır.

İlimiz; ekolojisi ve üreticilerimiz emekleri ile birçok tarım ürününde ön plana çıkmaktadır. Hünnap üretiminde Türkiye 1.'si, Şeker Pancarı tohumu üretiminde Türkiye 2.'si, Kuru Soğan üretiminde Türkiye 2.'si, Coğrafi İşaret Tescilini de aldığımız Amasya Elması üretiminde Türkiye 3.'sü, aynı şekilde Coğrafi İşaret Tescilini aldığımız Bamya üretiminde Türkiye 5.'si, Hıyar üretiminde de Türkiye 5.'siyiz.

İlimiz her ne kadar Elma ile özdeşleşmiş olsa da 26 bin dekar alanda 35 bin ton kiraz üretimi ile ülkemizde 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca tarımsal ürünler arasında kiraz ilimizin en önemli ihracat kalemleri arasında yer almaktadır.

Ülkemizde bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliği sağlamak ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesine yönelik olarak çiftçilerimize Bakanlığımız tarafından "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi" yapılmakta olup; kiraz yetiştiricilerimiz mazot, gübre, yurtiçi sertifikalı fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve yurtiçi sertifikalı fidan üretim desteği kalemlerinden faydalanabilmektedir. İlimizde Bitkisel Üretim Destekleme Ödemesi kapsamında çiftçilerimize toplamda 2020 yılında 62 Milyon TL, 2021 yılında 65 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır.

Kiraz üretimini ve ihracattaki payımızı arttırmak amacı ile 2020 yılında İl Özel İdaresi'nin %75 hibe desteği ile toplam tutarı 374.205 TL olan projemiz ile 91 üreticimize 19.500 adet kiraz fidanı desteği sağlanmış 390 dekar kapama kiraz bahçesi tesis edilmiştir.

Bugün fidan desteği sağlayacağımız projemiz ile; ilimizin meteorolojik özelliklerini göz önünde bulundurularak yüksek rakımlı bölgelerde geç çiçek açan, düşük rakımlarda ise erken çiçek açan çeşitlerin seçimi ile kiraz üretim sezonunun daha fazla zamana yaymak amaçlanmıştır. Ayrıca projemiz ile hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesine, çiftçilerimizin gelirlerini arttırarak hayat şartlarının yükseltilmesine, tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarının karşılanmasına, kısa ve orta vadeli ihracat bağlantılarının edinebilmesi için tarımda üretimin arttırılmasına katkı sağlanmış olunacaktır.

İllerinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası ve bölge içi farklılıkları gidermeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan DOKAP'ın %75 hibe desteği ile toplam tutarı 1.462.000 TL olan "Amasya İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi" içerisinde yer alan "Yarıbodur Kapama Kiraz Bahçesi Tesisi" ile 85 çiftçimize 400 dekar alanda yetiştirilmek üzere 20 Bin adet fidan desteği sağlanacak olup; İlimiz tarımsal üretimini geliştirmek adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.

Bu projenin İlimiz çiftçilerine hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize bütün faaliyetlerde bizi yalnız bırakmadıkları için şükranlarımı arz ediyor, katkılarından dolayı Sayın DOKAP yetkililerine teşekkür ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum." dedi. 

Valimiz Sayın MASATLI ve Aydınlık Köyü çitçilerinden Zeliha TAYYARE'nin de konuşma yaptığı program çiftçilerimize fidanlarının teslimiyle sona erdi.