T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANADOLU MANDASI HİBE TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 3.07.2021

Anadolu Mandası Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında İlimiz Özel İdaresinin %50 hibe desteği ile yirmi çiftimize manda boğası dağıtım töreni gerçekleştirildi. İl Müdürlüğümüz bahçesinde gerçekleştirilen törene başta Amasya Valimiz Mustafa MASATLI olmak üzere Amasya Milletvekili M. Leven KARAHOCAGİL, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan ŞAHİN, protokol üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Düzenlenen programda İl Müdürümüz Hayrullah GÖKTEKİN; "Anadolu Mandası Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında Çevre faktörlerinin iyileştirilmesi, hayvan davranışlarına göre barınakların inşa edilip hayvan refahının sağlanması ve uygun teknolojilerin kullanımıyla birim hayvandan daha fazla verim ve kaliteli ürünler elde edilmesi amacı ile böyle bir projeyi hayata geçirmiş bulunmaktayız. Yem seçmemesi ve diğer ruminantlara oranla kaba yemlerden daha fazla yararlanabilme yeteneğinde oluşu nedeniyle, mandalar özellikle mera hayvancılığı için çok elverişlidir. Sığır ve koyunların yararlanamadığı ve hastalıklarla bulaşık meralar, mandalar tarafından tehlikesizce kullanılabilmektedir. Çevreye son derece iyi uyum sağlayabilmektedir. Süt, mandanın en önemli verim özelliklerindendir. Dünya süt üretiminin % 5'ten fazlası mandadan elde edilmektedir. Ülkemizde 2020 TÜİK verilerine göre sağım yapılan manda sayısı 79.333 adettir. Sağılan hayvan başına süt üretim miktarının 887 kg olduğu ve süt üretim miktarının 70.341 tondur. İlimizde de toplam 5.152 adet manda bulunmaktadır. 202.906 olan toplam büyükbaş hayvan varlığımız içinde üretimi arttırılması gerekmektedir. Manda sütü yağ ve toplam katı madde açısından çok zengin olup, birçok ülkede inek sütüne tercih edilmektedir. Türkiye'de de sadece süt üretim amacı ile manda yetiştiren işletmeler vardır. Mandalar kaliteli süt verimi yanı sıra et verimi açısından da oldukça önemlidir. Türkiye'de yetiştiricilerin % 40'ı damızlıkta kullanmak üzere form özelliklerine göre seçtikleri boğaları bulundurmaktadırlar. Çiftleşmenin merada olması ve manda düvelerinin de sürüye katılması nedeni ile de manda boğasının kullanılması ayrıca önem kazanmaktadır. Su kaynaklarımızın varlığı manda yetiştiriciliği açısından ilimize avantaj sağlamaktadır. İlimizin de içinde yer aldığı ve bakanlığımız tarafından uygulanan hayvancılık desteklemeleri toplam 44.199.974,00 TL ve ayrıca Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi ile İlimizde Anadolu Mandası yetiştiriciliği yapan 74 işletmeye 2020 yılı için 654.950,00 TL. destekleme ödemesi yapılmıştır. Amasya İl Özel İdaresinin %50 katkısı ile toplam proje bedeli 245.000 TL olan "Anadolu Mandası Üretimini Geliştirme Projesi" Manda Islahı İçin 20 Adet Boğanın üreticilerimize teslimi ile manda gen havuzunun genişletilmesini başaracağız. Bu bağlamda bu projelerin sürekli hale gelmesi için sürekli destek ve teşviklerinden ötürü Valimiz Sayın Mustafa MASATLI'ya minnetlerimi arz ediyorum. İlimiz hayvancılığına hayırlı ve bereketli olması dilerim." temennilerinde bulundu.

Törende Milletvekili M. Levent KARAHOCAGİL de dağıtımı yapılacak hayvanların üreticilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diledi.

Vali Sayın Mustafa MASATLI ise konuşmalarında şunları kaydetti; "Son yıllarda tarım ve diğer alanlarda Ülkemize hedefler çizilmiştir. Bu hedefler doğrultusunda başta hayvan varlığının artırılması, ırkların ıslahı ve geliştirilmesi dahil pek çok proje hayata geçirilmiştir. Bu projelerin yanı sıra hayvancılık alanında Devletimiz önemli desteklemeler yapmaktadır. İlimizde hâlihazırda 210 bin adedin üzerinde küçükbaş, 203 bin civarında ise büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Manda yetiştiriciliği de Amasya'da üreticilerin tercihi ve bölge şartlarına bağlı olarak yapılmaktadır. Amasya tarımsal hasılası Ülke ortalamasının üzerinde olan bir ilimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetimiz 2023 hedeflerini belirlerken, bunlarla ilgili genel politikaları belirlemiş,  yereldeki politikaların da buna uyumlu bir şekilde olmasını istemiştir. Bizde göreve geldiğimizde Amasya için öngörülen bu hedefleri yakalayabilmek adına Tarım Üst Kurulunu kurduk. Ulusal tarım ve hayvancılık politikası doğrultusunda üreticilerimize, ziraat odalarımıza ve üretici birliklerine bizlerden ne beklediklerini, sektörlerinin sorunlarını sorduk. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri birlikleri aşılama ve yayla yollarının yapılmasıyla ilgili talepleri oldu. Bu talepleri değerlendirerek süratle yerine getirdik. Manda Üreticileri Birliği de hayvan sayılarının artması maksadıyla damızlık manda talebinde bulundu. Bizde sütü, yoğurdu ve diğer ürünleri oldukça değerli olan manda varlığını arttırmak adına üreticilerimize 20 adet damızlık manda dağıtılmasına karar verdik. Anadolu Mandası Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında temin edilen bu 20 damızlık hayvanın toplam maliyeti 245 bin TL olup, bu bedel İl Özel İdaremiz tarafından finanse edilmiştir. Bu noktada üreticilerimizden gayretle çalışmalarını ve hayvan varlıklarını artırarak, hem kendilerine gelir elde etmelerini, hem de ilimiz ekonomisine katma değer sağlamalarını beklemekteyiz. Destek Devletimizden,  gayret üreticilerimizden, bereket de Allah'tan. Bundan sonra da tarımın ve hayvancılığın gelişmesine yönelik projelerimiz artarak devam edecektir. Tüm bu projelerin hazırlanmasında ve kırsalda yaşayan çiftçimizin, üreticimizin yaşam standartlarının yükseltilmesinde büyük pay sahibi olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere,  Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, dağıtımını yaptığımız damızlık hayvanlarını üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Program sonunda manda boğaları 20 hak sahibine kura çekilerek belirlendi ve İl Müdürlüğümüz personelleri tarafından çiftçilerimize teslim edildi.