T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Alternatif Ürün Tarımının Yaygınlaştırılması Amacıyla Kapama İncir Bahçesi Projesi Programı

Yayın Tarihi : 19.03.2021

Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde "Alternatif  Ürün Tarımının Yaygınlaştırılması amacıyla Kapama İncir Bahçesi Tesisi Programı düzenledik. Hazırlanan programa Amasya Valimiz Sayın Mustafa MASATLI, Amasya Milletvekili Sayın Mustafa Levent KARAHOCAGİL başta olmak üzere çok sayıda protokol üyesi katıldı.

İl Müdürümüz Sayın Hayrullah GÖKTEKİN konuşmasında;

"Sağlık ve ticari anlamda önemli bir gıda meyvesi olan incir,  taze ve kuru formda tüketilebilmektedir.   Dünyada oldukça sınırlı sayıdaki ülkede incir üretimi yapılmakta olup,   buna bağlı olarak incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır.

İlimizde 2020 Yılı itibari ile 2200 adet meyve veren yaşta ve 200 adet meyve vermeyen yaşta olmak üzere toplam 2400 adet dağınık İncir ağacı vardır. Bu veriler ışığında yaptığımız değerlendirmeler sonucu kapama incir bahçelerinin ilimiz meyveciliğine farklı bir yön vereceği kararına vardık ve gerekli plan ve programlamalarla bu projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz.

Yaptığımız bu Proje, Amasya'da mevcut olan incir üretim miktarını artırarak hasat süresi 2 ay gibi uzun bir süre alan incirin siz kıymetli üreticilerimize uzun soluklu bir gelir kapısı sağlayacak olmasıdır.

Hasıla değeri bakımından da oldukça tatminkâr bir ürün niteliği taşıyan incir, aynı zamanda ilaçlama ve diğer bakım masrafları bakımından oldukça ekonomiktir.

Projemiz %75 'i İl Özel İdaresi, %25'i çiftçi katkısı olmak üzere toplam 75.750 TL olarak bütçelendirilmiştir. Bu kapsamda İlimizde 150 dekar kapama (toplu) incir bahçesi kurulmuş olacaktır. İlimiz meyveciliğine yeni bir yön vermek adına kurulan kapama bahçelerde verim çağına ulaşan alanlarda 225 ton verim tahmin etmekteyiz. Zamanla artan bahçe tesisleri ile incirde de ihracat kapısının aralanmasını yakın zamanda beklemekteyiz.

Bu projelerin meydana gelmesinde kurumumuz olarak her ne kadar çalışmış olsak ta her bir fikrimizi ve emeğimize boşa çıkarmayarak desteklerini sunan ve ilimiz tarımı için imkanları seferber eden Sayın Valimize huzurlarınızda şükranlarımı sunar ilimize ve sizlere hayırlı ve bereketli olmasını dilerim." temennilerinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.  

Programda Amasya Milletvekili Sayın Mustafa Levent KARAHOCAGİL İlimiz adına tarım alanında yapılan projelerden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Son olarak Valimiz Sayın Mustafa MASATLI konuşmalarında;

"Ülkemiz artık üretene, işletme kurmak isteyene, teknoloji geliştirene destek olan bir konuma gelmiştir. Devletimiz halkımızın refah seviyesini arttırmak adına ekonomimize, üretime ve istihdama en küçük katkıyı sağlayana bile, her türlü imkanı seferber etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 18 yıldır yapılan hizmetler ve Ülkemizin gösterdiği gelişim, tüm dünyanın dikkatini çekmekte ve takdir toplamaktadır. Bu durum sanayiden, ticarete, hizmet sektöründen ulaşıma, teknolojiden tarıma kadar her alanda kendini göstermektedir.

Tarım tarih boyunca daima insanlığın en temel uğraşı olmuştur. Amasya da binlerce yıllık geçmişinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapılageldiği bir coğrafyadır. İlimizde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan elma ağacı mozaiği, tarımın bu topraklar için değerini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Dünyada nüfusun hızla artması tarım ürünlerine olan ihtiyacı da arttırmıştır. Bu sebeple üretiminde ilk sıralarda yer aldığımız misket elma ve kirazın yanına, alternatif meyveleri de koymamız gerekir. Bu sebeple yaptığımız çalışmalarla, ilimize ve toprak yapımıza uygun olan cennet hurması ve incir üzerine projeler geliştirdik. Daha önce cennet hurması fidanlarını üreticilerimize dağıtmıştık. Bugün de incir fidanlarını üreticilerimizle buluşturuyoruz.

Daha önce Kaymakam olarak görev yaptığım Bursa ilinde incir üretimini detaylarıyla gözlemle fırsatı buldum. O bölgede üretilen incir, yüksek pazar fiyatı ile yurtiçi ve yurt dışı piyasadan yoğun talep görmektedir. Bu katma değerli ürün için toprağımız ve iklimimiz de oldukça uygundur. Bu yıl 150 dekarlık alanda bu ürünü deneyecek, beklediğimiz verimi alırsak seneye, dikim miktarımızı daha da arttıracağız.

Devletimizin sağladığı bu desteklerden sonra, üreticilerimize büyük sorumluluk düşmektedir. Onlar bu fidanlara en iyi şekilde bakar ve verim almaya başlarsa hem kendileri, hem Amasya, hem de ülkemiz kazanacaktır.  Dağıtımını yapacağımız bu fidanların Amasya tarımına ve çiftçisine hayırlı olmasını diliyor, bu proje için emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Program sonrasında proje kapsamında temin edilen 3750 adet incir fidanı protokol üyeleri tarafından hak sahibi çiftçilere verildi.