T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK

Yayın Tarihi : 26.08.2020

Gıda Kayıp ve İsrafıyla mücadele Tarım-Orman Şurası ile belirlenen 38 eylem planından en önemli konularından biridir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile beraber 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası' ile toplumsal bilinci artırmak için çalışmalara başlanmıştır. 

2050'de dünya nüfusunun 10 milyar, ülkemiz nüfusunun ise 100 milyonu geçeceği tahmin edilmektedir 2050'de oluşacak talebi karşılamak için bugüne göre %60'lık bir üretim artışı gerekmektedir.

Dünyada her 9 insandan 1'i açlıkla karşı karşıya; yani 821 milyon insan açlıkla karşı karşıya kalmaktadır. 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamaktadır. Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri, yani 1,3 milyar ton gıda kayıp ve israf edilmektedir. Bir yanda gıdalar çöpe atılırken, diğer yanda ise insanların açlık nedeniyle hayatını kaybetme riski ile karşı karşıya gelmektedir. Sağlıksız yeme alışkanlıkları sebepli sağlığa ayrılan bütçe dünyada: Yılda 2 trilyon dolar! Gelişmekte olan ülkelerde 310 Milyar Dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 Milyar Dolar değerinde yük karşımıza çıkmaktadır. İsraf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alan Çin'in yüzölçümü kadar yani, 9,6 Milyon km2 dir.''

Gıda israfı; ''En fazla yaş meyve ve sebzede ardından hazır yemek ve ekmekte olmaktadır. Meyve ve sebzelerde en fazla kayıp; hasat, depolama, işleme, nakliye ve satışta olmaktadır. Hazır yemek sektöründe; hastaneler, okul yemekhaneleri, oteller, lokantalar, kamu kurum yemekhaneleri gibi toplu tüketim yerlerinde, Ekmekte ise özellikle satış aşamasında gerçekleşmektedir.

Ülkemizde ise; ''Günlük olarak 4,9 milyon ekmek israf edilmekte olup üretilen sebze ve meyvelerin %50'sinde kayıp gerçekleşmektedir. Hizmet sektöründe; işletme başı yılda 4,2 ton gıda, 2.000 litre içecek israfı yaşanıyor! Her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk gelmektedir.

Türkiye'de ilk kez gıda kayıpları ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin bir Ulusal Strateji Belgesi ve bu stratejiyi hayata geçirecek Eylem Planı belirlenmiştir Bu planın amaçları; ''Gıdada kayıp ve israfı önlemek; mümkünse gıdayı kurtarmak ve yeniden dağıtmak; insani tüketimi mümkün değilse, hayvan yemi olarak kullanmak ve son olarak da atık gıdanın geri dönüşümünün sağlanmasıdır. 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası' ile birlikte tüm bu amaçların yerine getirilmesi planlanmaktadır