T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZDEN KURBAN BAYRAMI MESAJI

Yayın Tarihi : 29.07.2020

Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya ŞEKER Kurban Bayramı öncesi tavsiyelerde bulundu.

Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya ŞEKER Kurban Bayramı vesilesiyle vatandaşların kurban vazifelerini insan sağlığı ve çevre sağlığına uygun olarak geçirmelerini sağlayacak bilgiler verdi. Açıklamada;

Bilindiği üzere Kurban Bayramı önemli bir dini vecibedir. Vatandaşlarımız bu bayramda COVİD 19 pandemisi nedeniyle kalabalık ortamların oluşturulmasından sakınarak, kurbanlarını randevulu sisteme bağlı kalarak kendilerine verilen zamanda, sosyal mesafe ve maske kullanımı kurallarına riayet ederek gerçekleştirmelerinin büyük önem arz ettiğini belirtti.

Bu sene pandemi sebebiyle kurbanlık hayvan alımından kesimine kadar daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bu nedenle canlı hayvan satış yerlerine maskesiz girilmemesi, pazara girişlerde el dezenfeksiyonunun yapılması, kalabalık ortam oluşturmaktan kaçınılması gerekmektedir. Kesim yerlerinde de bu kurallara riayet etmenin önemi büyüktür.

Öncelikle kurban alırken kulak küpesinin olmasına dikkat edilmeli, hayvanın yaşı, aşı geçmişi gibi tüm bilgilere sahip olan kulak küpesi https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ sitesi üzerinden sorgulanmalıdır. Vatandaşlarımız alacakları kurban hakkında tüm bilgilere bu site üzerinden sahip olabilmektedirler. Seçilecek kurbanın zayıf görünümlü, cansız bakışlı, tüyleri kabarık olmamalı, dışardan gelen uyarılara tepkilere cevap vermelidir.

Kesim işleminin deneyimli eller tarafından gerçekleştirilmesi hem hayvan refahı açısından hem de oluşabilecek yaralanmalardan koruyacaktır. Kesim öncesi hayvanların en az 12 saat aç bırakılması, stressiz bir şekilde kesime hazırlanması, boğazlama esnasında kullanılacak bıçağın keskin olması çok önemlidir. Kesimle birlikte kanın iyice akıtılması et kalitesi arttıracaktır. Kesim öncesi ve sonrası hijyene dikkat edilmelidir. Zoonoz yani hayvandan insana geçen hastalıklar yönünden dikkatli olunmalı, kesim atıklarının derhal imha edilmesi gerekmektedir. Özellikle yaban hayvanlarının ya da kedi köpek gibi etçil hayvanların bu artıkların imhası sonrası ulaşabilmelerinin önüne geçmek için tedbirler alınmalıdır. Bu sene olduğu gibi yaz aylarına denk gelen kurban bayramlarında elde edilecek etlerin en kısa sürede soğutulması, oluşabilecek zehirlenmelerin önüne geçecektir. Ayrıca kesim aletlerinin temizliği, kullanılan taşıma ve paketleme malzemelerinin uygunluğu elde edilecek etin uzun süre muhafazasını sağlayacaktır. Elde edilecek etler sık istiflenmemelidir. Etlerin sıcak ortamda kalması sonucu üzerlerinde görülecek yeşilimsi gri renk değişimlerinin etin kokuştuğu anlamına geleceği ve tüketilmemesi gerektiğinin göstergesidir. Etler uygun sıcaklıkta soğutulduktan sonra kıyma yaparak ya da küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuda bir sene saklanabilmektedir. Bu nedenle dondurucuya atılacak et ve kıyma paketlerini mümkün olduğunca ufak porsiyonlar halinde hazırlanmalı, dondurucudan çıkarılan etin tekrar dondurulmaması gerekmektedir.

Bayram öncesi tatlı ve şekerleme yönünden denetimlerimiz gerçekleşmiş ve bayram süresince de devam edecektir. Baklava ve şekerleme ürünlerinin etiketsiz, ambalajı bozuk, uygun koşullarda saklanmamış, üretim yeri belli olmayan gıda maddelerinden uzak durulması gerekmektedir.

Bayram süresince Nöbetçi Veteriner Hekimlerimiz görevlerinin başında olacaklar. Ayrıca ALO 174 Gıda hattımız 7-24 hizmete devam edecek olup Vatandaşlarımıza her konuda hizmete devam edeceğiz. İnsan sağlığı ve hayvan sağlığı için görevimizin başındayız. Umarım sorunsuz, güzel bir bayram geçiririz. Şimdiden Kurban Bayramınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.

 

                                                                               Zekeriya ŞEKER

                                                                       Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü