T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Amasya Elması Gen Bahçesi Fidan Dikimi Tamamlandı

Yayın Tarihi : 5.12.2019

"Amasya Elması Gen Bahçesi Projesi" Valiliğimizin Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı kapsamında Gökhöyük Tarım İşletmesinde hayata geçirilmiştir.

Proje için düzenlenen etkinliğe Sayın Vali Dr. Osman VAROL, kurum amirleri ile birlikte katılmışlardır. Proje Gökhöyük Tarım İşletmesi yerleşkesi içinde bulunan arazide uygulamaya alınmıştır.

Sayın Vali Dr. Osman VAROL etkinlik ile ilgili; "Uzmanlarımızın, ziraat teşkilatımızdaki arkadaşlarımızın katkısıyla Amasya'daki en iyi, en örnek olabilecek bahçe oluşmuş olacak. Bu bahçede edinilen tecrübe, burada denenen üretimle ilgili iyileştirme metotları arkadaşlarımız tarafından sahaya bu vesileyle yayılmış olacak"

Plan kapsamında çiftçilerimizin doğrudan uygulama yapacağı bahçeleri tespit edip kaç tane fidana ihtiyaçları varsa kendilerine temin edip dikiminde de kılavuzluk yapılması sonrasında takibinin de gerçekleştirileceğine değinen Vali Varol, "Bu eylem planı kapsamında 5 yıllık vadede 25 bin fidan dağıtılmış olacak. Coğrafi işaretini aldığımız bu ürünün hukuki, ticari haklarını korumak için ayrıca çalışmalarımız devam ediyor. Misket Elmasının diğer elmalardan ayıran özelliklerini muhafaza edip değerini bulacak şekilde satılmasını sağlayarak vatandaşımızın hak ettiği kazanca ulaşmasına yardımcı olmaya çalışacağız. Bugün diktiğimiz fidanların gelecekte gerçekten istediğimiz hasıla rakamlarına ulaşmamıza önemli bir vesile olmasını diliyorum. Hayırlı, uğurlu olsun" ifadelerin kullandı.

 İl Müdürümüz Zekeriya ŞEKER, etkinliğimizde yaptığı açıklamada şunlara değinmiştir; 

"İlimizde yapılan kazı çalışmaları sonucu 2000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen elma ağacı figürlü mozaik bulunmuş olması çok uzun yıllardır bu topraklarda elma üretiminin yapıldığının bir kanıtı olmuştur. Bu anlamda elma ilimiz için tarımsal değerinden öte kültürel bir değer taşımaktadır.

 

Adı ilimizle beraber anılan Amasya Misket Elması kendine has fiziksel özellikleri ve aroması ile diğer çeşitlerden ayrılmakta ve Amasya dışında yetiştirildiği diğer bölgelerde bu özellikleri göstermemektedir.  Üretimde daha fazla söz sahibi olmak, gen kaynaklarını korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak adına İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar sonucu Amasya Misket Elması Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde 424 sayı numarası Menşe İşareti kapsamında tescil edilmiştir.

 

Amasya Elması üretiminin artırılması amacıyla İl Özel İdaresi desteğiyle hazırlanan proje kapsamında 2018 yılından başlamak üzere 5 yıl süre ile her sene 5.000 adet olmak üzere toplamda 25.000 fidan dağıtımı gerçekleştirilecektir.

Böylece ilimiz sahip olacağı gen bahçeleri ile ülkemizin elma üretim merkezlerinden birisi olmaya, önemli tarımsal kaynaklarından olan elma yetiştiriciliği ise kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine katkı sağlamaya devam edecektir" dedi.

İlimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olması dileklerimizle.