T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM ŞEHR-İ AMASYA

Yayın Tarihi : 18.04.2019

Amasya Kırsal Kalkınma ve Eylem Planı dahilin de tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik oluşturulan 13 önemli proje, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı.

Toplantıya Sayın Vali Dr. Osman Varol, Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, İl Müdürümüz Zekeriya ŞEKER ve Kurum temsilcilerimiz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, proje uzmanları ve basın mensupları katıldı.

Sayın Vali Dr. Osman Varol projelerin tanıtım sunumu öncesi yaptığı değerlendirmelerde şu ifadelere yer verdi:

"Amasya'da göreve başladıktan sonra öncelikle saha çalışması yaptık ve ilimizin dört ana sektörde eksiklerini, ihtiyaçlarını tespit ettik. Daha sonra bunlar bölgesel ve ulusal kalkınma programlarıyla kesiştirilerek kısa, orta ve uzun vadeli programlar belirlendi. Daha sonra bu eylem planlarını takip etmesi için gerekli kurumlarımıza sunduk.

Tarımda özellikle birkaç kalemde önemli, iddialı üretim rakamlarına sahibiz. Soğanda malumunuz yıllara göre, iklimin gidişatına göre Türkiye genelinde birinci veya ikinci oluyoruz. Yine kiraz üretiminde önemli bir yere sahibiz. %5,5 - %6 arası bir üretimle Türkiye'de dördüncü sıradayız. Çok yüksek kaliteye sahip bir üretimimiz var bunun büyük bölümü ihracat ürünü olarak ortaya çıkıyor. Yine coğrafi işaret tescilini aldığımız çiçek bamyasında önemli bir noktadayız. Bunun ayrıca gastronomi alanında değerlendirilmesi için başka çalışmalarımız da mevcut. 3.500 dekar kayıtlı, toplamda ise 4.500 dekar civarında ciddi bir sera alanımız mevcut. Bunun sonucunda çok ciddi bir domates üretimimiz mevcut.

Hayvancılıkta da çok önemli bir yere sahibiz. Canlı hayvan varlığımız hem büyükbaşta hem de küçükbaşta ciddi bir artış gösterdi. Büyükbaş hayvancılıkta Suluova bölgemiz ciddi bir kümelenmeye sahip. Türkiye'de ilklerden biri olan Suluova Besi OSB'ye sahibiz. Siyasilerimizin, kurumlarımızın katkısıyla burası ciddi bir atılım gerçekleştirerek boş 18 alanın tamamı tahsis edildi. Bu yılsonuna kadar Besi OSB'nin tamamen dolması planlanmakta ve hatta bir genişleme sahası öngörülmektedir. Türkiye'de teknoloji açısından birinci, kapasite açısından üçüncü büyük et entegre tesisimiz burada bulunmaktadır. "Amasya" adını kullanarak bir marka oluşturdular ve market zinciri kuruyorlar. Bu anlamda hayvancılık tarafında da çok ciddi bir konumdayız.

Dünya çok hızlı dönüyor, çok hızlı ilerliyor. Bizim de bu hızlı gelişen piyasa koşullarında bulunabilmek için sağlam adımlar atmamız gerekiyor. Bu anlamda az önce belirttiğim hususlarda arkadaşlar büyük gayret gösterdiler, büyük çabalar sarf ettiler ve bunun sonucunda bir grup proje ortaya koyduk. Bu projelerin bir kısmı ölçek olarak piyasaya örnek olabilecek boyutta. Bazıları rakamsal olarak çok büyük meblağlar içermese de o sektörde önemli farkındalıklar oluşturabilecek seviyede. Bazıları da maliyetleri olarak Türkiye'de sayılı olabilecek çok ciddi büyüklüklerde projeler.

Bunları gerçekleştirerek hem ilimizde zaten iyi olan tarım sektörünü bir üst düzeye çıkarmayı hem de tarımsal üretimde artı değerleri, tarımsal üretimden elde edilen geliri daha üst düzeylere çıkarmayı amaçlıyoruz. Üretim süreçlerinde ilimizde dikkat çeken önemli bir nokta da üreticiden ziyade ara işlemleri sağlayanların bu piyasadan daha çok kazanç elde ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu alanda bazı çalışmalarımız olacak. Şimdiden bu projelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Amasya'nın tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik olan 13 önemli proje tanıtıldı. Bu projeler:

 

  • Nadas Alanlarının Daraltılarak Tarımsal Üretime Kazandırılmasına Yönelik Nohut Yetiştiriciliği Projesi
  • Nadas Alanlarının Daraltılarak Tarımsal Üretime Kazandırılmasına Yönelik Aspir Yetiştiriciliği Projesi
  • Bağcılığın Canlandırılması ve Geliştirilmesine Yönelik Yüksek Sistem Bağ Yetiştiriciliği Projesi
  • Alternatif Ürün Tarımının Yaygınlaştırılması Kapsamında Kapama Trabzon Hurması Bahçesi Tesisi
  • Alternatif Ürün Tarımının Yaygınlaştırılması Kapsamında Kapama Hünnap Bahçesi Tesisi
  • Yöreye Ait Ürünlerin Organik Koşullarda Üretiminin Desteklenmesi ve Yaygınlaştırılması
  • Tarımsal Faaliyetlerden Dolayı Ortaya Çıkan Çevre Kirliliğinin Önlenmesi
  • Bölgeye Uygun Alternatif Yem Bitkilerinin Belirlenerek Üretime Teşvik Edilmesi ve Mevcut Yem Bitki Ekim Alanlarının Arttırılması
  • Amasya İlinde Süt Sığırı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Damızlık Süt Sığır İşletmelerinin Nitelik Ve Niceliklerinin Artırılması Projesi
  • Amasya Misket Elmasının Üretiminin Ve Pazar Payının Arttırılması Eylem Planı
  • Amasya İli Kiraz Üretiminin Ve İhracatının Arttırılması Eylem Planı
  • Taşova Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi