T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bilinçli Gübre Kullanımı Eğitimi Düzenledik

Yayın Tarihi : 2.01.2019

Bakanlığımızca 2017 yılında başlatılan 'Milli Tarım Projesi' nin ana bileşenlerinden birisi olan Milli Tarım İçin Dört İklim Yedi Bölgede Eğitim Seferberliği kapsamında ''BİLİNÇLİ GÜBRE KULLANIMI EĞİTİMİ'' İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenmiştir.

            Bu yıl 2.sini düzenlediğimiz Bilinçli Gübre Kullanımı Eğitiminin kapsamı genişletilerek 26 Aralık 2018 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapılmıştır. Toplantıya Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Rıdvan KIZILKAYA, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Betül BAYRAKLI, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Hikmet GÜLEÇ, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik personeli, Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, Sulama Birlikleri, Gübre Satan Bayiler ve Serbest Tarım Danışmanlarından oluşan 85 kişinin katılımlarıyla gerçekleşmiştir.

            Bilinçli Gübre Kullanımı Eğitiminin amacı, arazide tarımsal faaliyetleri icra eden çiftçilerimizin doğru bilgiler ile bilgilendirmek olup bu amaçla; Amasya genelinde kamu veya özel sektörde gübre tavsiyesi yapan, satan ve uygulamaya yönelik teknik çalışanların eğitimidir.

            Toplantıda Bakanlık temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Hikmet GÜLEÇ; Milli Tarım Projesinin Kapsamı, Ülkemizde gübrelerin üretimi, dağıtımı ve denetimi, sahte üretilen gübreler ile ilgili Bakanlığın faaliyetleri ve neler yapılması gerektiği ile bilinçli gübre tüketiminin önemi hakkında ve yine Bakanlığın hazırladığı Türkiye Gübreleme Rehberi ile ilgili bilgiler vermiştir.

Ardından Dr. Betül BAYRAKLI toprak analizine dayalı gübrelemenin önemi, toprak analizinin neden ve nasıl yapıldığı, analiz sonuçlarına göre en etkin ve ekonomik gübre tavsiyeleri ile ilgili bilgiler vermiştir.

Prof. Dr. Rıdvan KIZILKAYA ise toprağın canlılığını yitirmeden ve çevreyi-toprağı-suyu koruyarak toprak veriminin arttırılması ve sürdürülebilir tarımın öneminden, toprağın oluşumu, toprak canlıları, organik madde, toprak pH sı, yapılan yanlış uygulamaların toprakta nasıl olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracağı, topraktaki bitki besin maddeleri ve diğer konularda bilgi vermiştir.

Toplantı sonunda soru-cevap bölümü yapılarak toplantı değerlendirilmiş ve katılımcılara katılım belgesi verilerek eğitim toplantısı sonlandırılmıştır.