T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

‘Amasya Çiçek Bamyası’ ve ‘Amasya Beji Mermeri’nin Coğrafi İşaret Tescilleri, Ankara’da Düzenlenen Törenle Sayın Valimize Takdim Edildi

Yayın Tarihi : 29.11.2018

Düzenlenen Törenle Sayın Valimize Takdim Edildi

Amasya Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın destekleri; İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün yoğun çalışmaları sonucu 'Amasya Çiçek Bamyası' ve 'Amasya Beji Mermeri' için 'Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri' alındı.

Ankara'da gerçekleştirilen takdim törenine Sayın Valimiz Dr. Osman Varol, Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Zekeriya Şeker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu ve diğer yetkililer katıldı.

Valimiz Dr. Osman Varol yaptığı açıklamalarda; "İlimize özgü Amasya Beji Mermerimiz ve Amasya Çiçek Bamyamız için alınan coğrafi tescil belgeleri ile ilimizin marka değeri artacak, ürünlerimizin taklitleri engellenerek üreticilerimiz korunacak ve pazarlama gücümüz de böylece artmış olacak. Mermerimiz ve çiçek bamyamız ilimizin ihracat gelirlerinde önemli bir yere sahip olacak ve kalkınmamıza katkı sağlayacaktır. Coğrafi tescil belgelerimiz ilimize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu süreçte emeği geçen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'na, Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

Amasya Çiçek Bamyası:

 Yürütülen çalışmalar sonucunda ilimizin adıyla anılan ve en önemli yöresel ürünlerimizden olan Amasya Çiçek Bamyamızı korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak amacıyla "Amasya Çiçek Bamyası" coğrafi işaret tescili gerçekleştirilmiştir.

 Türk Patent ve Marka Kurumu'nun 30 sayılı ve 01.06.2018 tarihli 'Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde 352 sayı numarası ile tescillenerek ilan edilmiştir. Tescil kapsamında Amasya Çiçek Bamyasının üretim yapıldığı coğrafi sınırları Amasya - Merkez, Taşova, Göynücek, Tokat - Erbaa, Çorum - Kargı, Osmancık ve Mecitözü ilçeleri olarak belirlenmiştir. Coğrafi işaret alınması ile Amasya Çiçek Bamyası sadece yukarıda coğrafi sınırları belirlenen alanlarda yetiştirilebilecek ve böylelikle kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Ayrıca kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanacaktır.