T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Protokolü İle Çiftçilerimize Hibe Desteği Sağlanmaya Devam Edilecek

Yayın Tarihi : 11.05.2018
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı protokol imza törenine Sayın Amasya Valisi Dr. Osman VAROL, İl Müdürümüz Lokman GÜLTEKİN, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.
Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Lokman GÜLTEKİN yaptığı konuşmada, ilimizde yapılan hibelerin başarıya ulaşma oranlarındaki yüksekliğe dikkat çekti. İlimiz çiftçilerinin ülkemize örnek teşkil edecek büyümelere imza attıklarına değindi.
Valimiz yaptığı konuşmada şunlara değindi:
”Tarım sektörü ülkemizin en önemli sektörlerinden bir tanesi ve ciddi sayıda insanımız ekmeğini tarım sektöründen kazanıyor. Bunu gerçekleştirirken de aynı zamanda hem ülkemizin ihtiyacı olan ürünleri üretip hem de artık tüm dünyada stratejik bir ürün olduğu kabul edilen tarım ürünlerini üreterek bir anlamda da ülkemize uluslararası alanda da güçlü bir pozisyon kazandırıyorlar.
Hem doğal hem insani hem ekonomik şartlardan, sosyal şartlardan etkilenen, ciddi sıkıntıları olan, çok yönlü olarak ele alınması gereken ve birçok yönden desteklenmesi gereken bir sektörden bahsediyoruz. Yöremizde malum olunduğu üzere artık nüfusta ciddi bir azalma var. Fakat bunu daha geniş alanlarda daha çok toprağı işleyerek ve verimliliği arttırarak kapatmaya çalışıyoruz. İşgücü noktasında açığımız var, bunu daha verimli işletmeler kurarak kapatmaya çalışıyoruz. Ama bunların tamamı da sizler için yatırım, kaynak ortaya koymak demek.
Devletimiz bu sorunu ortadan kaldırabilmek için uzunca bir süredir tarım sektörüne çok ciddi destekler sağlıyor bugün burada bu kapsamda sağlanan desteklerin bir bölümünün imza törenini gerçekleştireceğiz. Çok farklı kurumsal yapıların altında, tarım bakanlığımız bir taraftan, tarımsal kalkınmayı destekleme kurumu bir taraftan, farklı projeleri olmakla beraber temelde tarımsal kalkınmayı destekleme kurumu kırsal kalkınmayı destekleyecek ama bununda içerisinde çoğunlukla tarımsal faaliyetleri destekliyor. Ayrıca tarım bakanlığımızın da uzun bir süredir uygulamaya başladığı uygulama gerçekten iş, yatırım yapmak isteyenlere ortaya bir değer koymak isteyene bulunmaz bir fırsat sunuyor.
Sayın eski Tarım Bakanımız Mehdi EKER’in güzel bir sözü var. Ben bunu her yerde kullanırım: “%50 bir hibeden bahsediyoruz arkadaşlar. Bunu baba oğula vermez.” derdi toplantılarda, resmi konuşmalarda. Hatta bazı programlarda tamamen %100 hibeden bahsediyoruz. Bunlar iyi niyetle ele alındığında büyük nimettir. Amasya’mızda bu nimetlerden istifade etmek noktasında çok iyi bir performans ortaya koyuyor. Bunda öncelikle emeği olan müdürümüzün nezdinde tüm teşkilatımızı kutluyorum.
Proje sayısında arazi ölçeğimizle, nüfusumuzla karşılaştırdığımızda bu başarı daha da bir önem kazanıyor. Ayrıca Amasya’mızın bereketli topraklarında karşılaşılan zorluklara rağmen tarımsal faaliyetlerin sürdüren bu sayede hem ilimizi, hem ülkemizi güçlü kılan bu hibeleri takip edip onlara başvuran tarımımızı ziraatı geliştirmeye çalışan siz kıymetli çiftçilerimize de ben canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
Bugün ki toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından çiftçilerimiz ile ön protokol imzalandı.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilimize 2006 – 2018 tarihleri arasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 4.316 projeye 64.247.636,32 TL hibe desteği sağlanmıştır.
Bu desteğin 215 proje ve 35.748.915,56 TL’si Ekonomik Yatırımlar, 2980 proje ve 11.389.671,18 TL’si Makine Ekipman Destekleri, 316 proje ve 9.480.000,00 TL’si Genç Çiftçi, 805 proje ve 7.629.049,58 TL’si Bireysel Sulama alanlarındadır.