12-22 Haziran Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı.
Şehzadeler Gezi Yolu'ndaki programa Amasya Valimiz Sayın Yılmaz DORUK, Amasya Millet Vekillerimiz, Belediye Başkanımız Sayın Turgay SEVİNDİ, İl Müdürümüz Sayın Gürol ÇETİN, protokol üyeleri, kiraz üreticileri ve çok sayıda vatandaşlarımız katıldı.Amasya Üniversitesi folklor ekibi ve Türk Halk Müziği korosunun gösterilerinin ardından müdürlüğümüz görevlileri tüm katılımcılarımıza kiraz ikramında bulunuldu.
Programda ilk olarak konuşan İl Müdürümüz Sayın Gürol ÇETİN şunları kaydetti;
" Amasya İli 8500 yıllık bir tarihe sahip olmakla birlikte Hititlerden başlayarak birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bunun yanında eserleri neredeyse tüm dillere çevrilmiş bilim adamı Strabon, bugün kullanılan tıp bilgilerinin temelini oluşturan çalışmalar yapan Sabuncuoğlu Şerefettin, Osmanlı imparatorluğuna yön veren birçok şehzade de bu kadim şehir Amasya’da yaşamış yetişmiştir. Amasya Ferhat ile Şirin gibi ölmeyen aşk hikâyelerinde ev sahipliği yapmıştır. Son olarak da ülkemizin en zor döneminde bağımsızlık ateşinin yakılmasında da önemli bir rol üstlenmiştir.
Dolayısı ile tarihi eserleriyle, sosyal ve kültürel yapısıyla hatta taşıyla toprağıyla havasıyla suyuyla Amasya kültürel bir mirastır. Bizlerinde bu mirasa en güzel şekliyle sahip çıkmamız üzerimize düşen en önemli görevlerden bir tanesidir.
Tarımsal açıdan bakıldığında ise her ne kadar merkezi dağlık olsa da verimli bereketli ovalara sahip olup nitelikli tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Kısaca değinecek olursak Şekerpancarı tohumu ve Hünnap üretiminde ilimiz Türkiye’de lider konumda olup, Kuru soğan ve Kenevir tohumu üretiminde 2., Amasya elması üretiminde 3., Bamya ve Yonca tohumu üretiminde 4., Adi Fiğ tohumu ve Kara buğday üretiminde 5., Macar Fiğ tohumu üretiminde 6., Haşhaş üretiminde 7., Yağlık Ayçiçeği ve Ayva üretiminde 8., Soya Fasulyesi üretiminde 9. ve kıvırcık marul ve sofralık hıyar üretiminde 10. sırada yer almıştır. Her ne kadar İlimizdeki tarımsal alanlarımız 254 bin hektar gibi mütevazi bir büyüklüğe sahip olsa da seracılık, bal üretimi, et, süt, yumurta üretimi, domates soğan biber patlıcan maydanoz gibi sebze üretimi, şeker pancarı, patates gibi tarla ürünlerinde ve meyvecilikte de önemli bir rekolteye sahiptir. Tarımsal açıdan geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olması ve birim alandan elde edilen yüksek verim sebebiyle iddialı bir konumda bulunmaktadır.
Dünyada yaklaşık 1.500, ülkemizde ise yaklaşık 50 çeşidinin yetiştiriciliği yapılan kirazda ülke olarak dünyada üretimde 1 numaradayız. 2022 yılında 51 Bin ton üretimle ülke genelinde 3. sıra yer alan ilimizde; 2023 yılında hasat dönemine yakın periyotlardaki aşırı yağışlar ve sirke sineği zararlısından kaynaklanan verim kayıpları nedeni ile bir önceki yıla göre daha az üretim gerçekleşmiştir. Bu yıl ise 28 Bin dekar alanda bir önceki yıla %39 artışla 50 Bin ton rekolte beklenmekteyiz. Kiraz ilimizde tarım ürünlerinin en önemli ihracat kalemi haline gelmiş olup; ürettiğimiz kirazlarımızın %35’ini ihraç etmekteyiz. Amasya kirazı olarak tescil almış 0-900 çeşidinin ise %85 i ihraç edilmektedir. Her ne kadar Amasya deyince elma gündeme gelse de Sayın Valimizin belirttiği gibi kiraz elmayı geçmiş durumdadır. Ürünlerimiz arasındaki bu rekabetten kazanan Amasya’mız olacaktır.
Üreticilerimizin üstün emekle gerçekleştirmiş oldukları tarımsal üretim ve yatırımlara Bakanlığımızda büyük destekler sağlamakta olup; geçen yıl içerisinde üreticilerimize 450 Milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan toplam tutarları 34,5 Milyon TL olan 14 adet projemize Bakanlığımız, İl Özel İdaresi ve DOKAP toplamda 25,6 Milyon TL destek sağlamıştır.
Atalarımızdan miras olarak aldığımız, çocuklarımızın emaneti olarak kabul ettiğimiz bu kadim bereketli topraklarda en güzel en doğru şekli ile üretim yaparken toprak ve suyumuzu en doğru şekilde değerlendirerek sürdürülebilir bir tarım ve üretim temel amaçlarımızdan bir tanesi olacaktır.
Bugün burada çiftçilerimizin alın teriyle yetiştirdiği ürünlerini sizlerin beğenisine sunmaktan büyük onur duymaktayız. Kaliteli, sağlıklı ve lezzetli meyveleri üretmek için sarf ettikleri emekleri adına kiraz üreticilerimizin özelinde tüm üreticilerimizi gönülden kutluyorum. Bu yıl yarışmaya 45 üreticimiz katıldı. Burada maksat yarışmak değil, kiraz yetiştiricilerimizi daha iyiyi üretmeye teşvik etmektir.
Bu yarışmaların düzenlenmesinde ve değerlendirme aşamalarında görev alan İl Müdürlüğü personelimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu tür organizasyonların hayata geçmesinde ilimiz tarımına katkı sağlamak adına büyük çaba sarf eden, kayıtsız şartsız sonsuz desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum " dedi.
Yarışmada 1. Olan üreticimiz Nezlet Çekiç, Valimiz ve Belediye Başkanımızın konuşmalarının ardından dereceye giren kiraz üreticilerine, Sayın Valimiz Yılmaz DORUK ve diğer protokol üyeleri tarafından çeşitli tutarlarda ödül çekleri takdim edildi. Ödül takdiminden sonra hatıra fotoğrafı çekimi ile tören sonlandırıldı.