İl Müdürlüğümüz gıda kontrolörleri ile İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı personelleri arasında iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalar dahilinde açık alkollü içki tüketilen işletmelerde yılbaşı denetimleri yapıldı.
Yapılan Alkollü içkilerin denetimi İl Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından 5996 sayılı Kanun çerçevesinde, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği kapsamında dağıtım, depolama ve satış aşamalarında yapılmaktadır. Denetimlerimiz; rutin denetimler, bakanlık programları, savcılığın talimatları, Emniyet Müdürlüğünün, Maliyenin ortak denetim talepleri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununa göre Alo Gıda ve diğer kanallardan gelen şikayet/ihbar denetimleri olarak gerçekleştirilmektedir. Alkollü içki sunumu yapan restoranlar gibi toplu tüketim yerlerinde saklama ve sunum koşullarının denetimi yapılmakta, sunulan içkilerin sahte olup olmadığı sorgulanarak geriye doğru izlenebilirlik kontrolü de dahil olmak üzere tüm kontrolleri yapılmaktadır. Denetimlerde etiket kontrolü, bandrol kontrolü yapılmaktadır. Etiket kontrolünde Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygunluk aranır. Bandrol kontrolünde ise TAPDK'nın sağladığı denetim cihazları ile içkinin sahte olup olmadığı denetim esnasında hemen değerlendirilir. Şüphe arz eden durumlarda veya kaçak yada sahte içkilere rastlanılması durumunda vatandaşların 7 gün 24 saat hizmet veren Alo 174 Gıda Hattını arayabilirler. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği hijyen şartlarına uyulup uyulmadığı, kullanılan ve tüketime sunulan gıdaların sağlıklı olup olmadığı, tüketime sunulan içkili mamullerin son tüketim tarihlerine riayet edilip edilmediği, işyerinin ticari faaliyet gösterebilmesi için gereken belgelerini alıp almadığı konularında kontroller yapıldı. İşletmelere gerekli uyarılar yapılmış olup denetimler planlı bir şekilde devam etmektedir.