Şap hastalığından aşılı ari bölge olan ve aşısız ariliği hedeflenen Trakya'ya veya yeni ilan edilecek korunmuş bölgelere damızlık, besilik, kesimlik büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurban dönemi de dahil olmak üzere şap hastalığına duyarlı canlı hayvan sevklerine dair Bakanlığımızca hazırlanan Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi (2020/06) çerçevesinde yapılacaktır.
İstanbul ili Avrupa yakasına kurbanlık hayvan sevkleri sadece geçici kurban satış ve kesim yerlerine yapılacak olup; İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan kurban satış ve kesim yerleri dışında Trakya'da bulunan başka il ya da işletmelere hayvan sevkine izin verilmeyecektir.
Bu kapsamda Trakya'ya ve korunmuş bölgeye yapılacak hayvan sevkleri için aşağıdaki şartları karşılaması durumunda, resmi veteriner hekim tarafından Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu düzenlenir;
1. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı ya da sevk edilmeden önce uygulanan 30 günlük izolasyon süresinin bitiminde en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır.
2. Korunmuş bölgeye (Trakya) sevk edilecek hayvanların bulunduğu işletmelerdeki tebliğ edilecek olan izolasyon kurallarına uyulmalıdır.
3. İzolasyon başlangıcında işletmenin bulunduğu 10 km'lik yarıçaplı alan içerisinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
4. İzolasyonun başladığı tarihten hayvanların sevk gününe kadar işletmenin bulunduğu 10 km'lik yarıçaplı alan içerisinde şap hastalığı mihrakı olmamalıdır.
5. Hayvanlar sevk edilmeden önce 30 gün süre ile bir işletmede izole edilecektir. Bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsünün varlığı yönünden Şap Enstitüsü Müdürlüğünce teste tabi tutulacaktır. Teste tabi tutulan hayvanların tamamında sonuçlar negatif olarak raporlanmış olmalıdır.
8. İzolasyon kuralları bozulmadığı takdirde Şap Enstitüsü Müdürlüğünden alınan rapor, raporlama tarihinden itibaren 15 gün geçerlidir. Bu süreyi geçiren işletmedeki hayvanlara sevk verilmez ya da hayvanlardan kan numunesi alınarak yeniden teste tabi tutulur.
9. Nakledilecek hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır.
10. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bulundukları işletmelerden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığına maruz kalmamalıdır.
11. Korunmuş bölgelere gönderilecek olan izolasyon süresi tamamlanmış ve test edilmiş hayvanlar ile diğer illere gönderilecek hayvanlar aynı araç ile sevk edilmeyecektir.
12. Korunmuş bölgelere götürülecek hayvanların sevklerinde Veteriner Sağlık Raporu, Dezenfeksiyon Belgesi, Hayvan Nakilleri Takip Formu, Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş Rapor, büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için Nakil Belgesi bulundurulması gereken belgelerdir.
13. Bu Genelge hükümlerindeki şartlara uyan hayvanların sevklerine izin verilecektir.
14. Korunmuş bölge girişlerinde oluşturulan Hayvan Sevk Kontrol Noktasında hayvanların sağlık kontrolleri yapılacak, sevk için gerekli olan evraklar incelenecektir.
Detaylı Bilgi için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz.